Jak rozeznat dobré bezpečnostní dveře? | e-shop DveřeZítra.cz
Provozní doba: 9:00 - 17:30  +420 530 334 870
MENU

Jak rozeznat dobré bezpečnostní dveře?

Podle čeho rozpoznáme kvalitní bezpečnostní dveře?

Kvalitní bezpečnostní dveře nepoznáme na první pohled podle povrchu, ale podle toho, co je uvnitř dveří. Dobré bezpečnostní dveře mají ocelovou konstrukci s výztuhami, opláštěnou ocelovým plechem a kvalitním rozvorovým mechanismem. Takováto konstrukce splňuje vysoké nároky na odolnost proti vylomení, požáru a vlhkosti, kterou určuje ČSN.

Dobré bezpečnostní dveře nepropouští hluk. Je žádoucí, aby průměrná neprůzvučnost byla minimálně 35 dB.

Kolik mají mít jistících bodů, a je to rozhodující?

Nerozhodujte se jen podle vzhledu a ceny, ale také podle konstrukce a certifikace dveří. Jistící body (čepy) jsou důležité, ale jejich počet není rozhodující. Důležité je, jakou mají dveře odolnost proti vloupání. Tuto bezpečnost deklaruje certifikát vydaný autorizovanou zkušebnou. Bezpečnostní třídy dle ČSN EN 1627-1630, rozdělujeme do tříd 1-6. Nejběžněji používané bezpečnostní dveře jsou tř 3, musejí odolat tlaku 6 kN, nárazu 30 kg tělesem z výšky 1200 mm a pokusu o vloupání s použitím předepsaného nářadí.

Jak tedy odhalit, které bezpečnostní dveře jsou ty správné?

Než zakoupíte nové bezpečnostní dveře, ověřte si, zda jsou řádně certifikovány dle ČSN doložením patřičné dokumentace dodavatelem. Certifikát se musí shodovat se štítkem na dveřích. Každé bezpečnostní dveře, totiž mají své vlastní výrobní číslo.