Proč si nepořizovat bezpečnostní dveře které nesplňují normy ČSN | e-shop DveřeZítra.cz
Provozní doba: 9:00 - 17:30  +420 530 334 870
MENU

Proč si nepořizovat bezpečnostní dveře které nesplňují normy ČSN

I když primární funkcí dveří je zavírat a otevírat se, rozhodně to není všechno, pokud navíc nesou označení, bezpečnostní, musí nás spolehlivě ochránit.  Z toho důvodu existují normy ČSN, které určují, jaké vlastnosti by vstupní dveře měly mít. Pokud je totiž nesplňují, pojišťovna například nemusí vyplatit pojistné plnění v případě vloupání.

Pokud si pořídíte dveře, které nesplňují ČSN normy, neznamená to, že nebudou fungovat. Pokud ovšem budete provádět kolaudaci bytu, či byt pojišťovat, můžete pořádně narazit. Takovéto bezpečnostní dveře neprojdou kolaudací a díky tomuto zdárně nedotáhnete kolaudaci do konce.

Co je nutné pro kolaudaci?

Základním požadavkem pro splnění kolaudace je světlá podchozí výška a světlá průchozí šířka. Pokud bezpečnostní dveře nebudou tuto normu splňovat byť jen o 0,5 cm, neprojdou kolaudačním řízením.

Také při pojištění nemovitosti může nastat komplikace. Respektive ne přímo při pojištění, ale při plnění pojistné události. V případě vniknutí a způsobené škodě, kontroluje pojišťovna, zda došlo při vloupání k tzv. „překonání překážky“. Pokud bezpečnostní dveře nebudou splňovat normy ČSN, pojišťovna je může označit za nevyhovující překážku a odmítne plnit náhradu škody.

Problém nastává i u požární bezpečnosti

Dalším poměrně důležitým bodem je požární odolnost. Jestliže dojde v nemovitosti k požáru a požár se bude šířit díky nevyhovujícím dveřím,  opět si koledujete o problémy.  Pokud je váš byt zkolaudován s dveřmi s požární odolností, je potřeba výměnu dveří provést za dveře se stejnou požární odolností.